Търсене в този блог

неделя, 26 октомври 2014 г.

НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ “ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”


            2014 година отминава в историята на човечеството и в историята на България, оставяйки спомена за много победи и много поражения на народа ни и на човечеството, навлязло в новата глобална епоха на толкова технологични възможности, но и на толкова заплахи и опасности за бъдещето на цивилизацията. През тази  2014  година отбелязваме четвърт век от началото на демократичните промени в тон с  интегриращото се на всички нива на обществения  и държавния живот човечество. Но именно през  тези години се откроиха с особена сила последствията от пораженията на хаотичния, режисиран в началото преход  и слабостите на нашето общество: най-бедната държава –член на ЕС, най-висок демографски срив, най-висока корупция и престъпност, най-тежки етнически проблеми, и т.н., и т.н. Независимо от бодрия тон на управляващите през изминалите  25 години за успехи перспективите на българското общество като цяло са неясни и несигурни, покрити от мъглата на политическата корупция, несекващия отлив на млада енергия  и разрушените ценности на голяма част от населението на България. Последните палраментарни избори (5.10.) по категоричен начин показаха високата степен на омерзение на народа ни от политическата класа на прехода.  По този път България няма бъдещето, което заслужава народът ни.  
            Ние, представители на народа български от различни негови слоеве и групи, от различни политически и граждански формации, обединени от ИДЕЯТА ЗА ЕДИНСТВО НА НАЦИЯТА като първото и най-важно условие за нейните успехи, подемаме инициативата за Ново  НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ “ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”, което в годините на обозримото бъдеще да мобилизира и изведе България от изостаналостта и бедността в редиците  на задаващите тон в историческото бъдеще на човечеството народи, да постигне равнопоставеност с развитите европейски народи, да възроди достойнството на народа. Но за това се изисква РАДИКАЛНА ПРОМЯНА на духа и принципите на политиката на страната ни на всички нива. Ние искаме и сме решени ДА ПРЕКЪСНЕМ ИНЕРЦИЯТА НА ПАГУБНАТА ЗА СТРАНАТА НИ ПОЛИТИКА, която водят всички правителства през последните десетилетия.
            Цялата хилядолетна история на България от Евразийските степи до сърцето на Балканския полуостров показва, че народът ни е постигал чутовни победи и успехи, когато е бил единен със своята държавна структура, със своя лидер, издигнал велика идея   и обратно, е ставал жертва на всякакви опасности, изпадал е в немощ, бедност  и зависимост, когато е бил разединен социално, духовно, етнически. В своята инициатива ние ще изхождаме от нашето разбиране за МОДЕРНИЯ, утвърждаващ се в страните на ЕС като Съюз на отечествата, и необходимия на всички  народи в тази глобална епоха , ПАТРИОТИЗЪМ.
            МОДЕРНИЯТ ПАТРИОТИЗЪМ се основава на разбирането за нацията като закономерно исторически формирала се социокултурна общност с общи културни корени, общи духовни ценности, споделяна в определени епохи обща история, формирани исторически общи черти на характера, общо самосъзнание за принадлежност, общи стремежи и идеали за бъдещето на тази общност, където и да се намират нейните представители в световното пространство.
            Днес, сред различните групи и общности на българите, независимо от техния етнически произход,  религиозна принадлежност  и даже майчин език тук в България, а също по-далеч или по-близко от пространството на България, някои от които по силата на различни исторически причини или недалновидна политика на предишни правителства с друг етноним, ТЕКАТ ИНТЕНЗИВНИ ПРОЦЕСИ НА САМОСЪЗНАНИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ИМЕ и принадлежност към българската култура и нация. Ние не искаме повече да стоим безучастни към тези процеси, а с всички законни средства на политическата власт в съвременната  система на междудържавните и международните отношения да ги стимулираме.
            В епохата на интензивна интеграция и глобализация на всички нива на обществения живот, особено интензивни в Европейския съюз,  ние нито за момент нямаме претенции за чужди територии  и прекрояване на съществуващите държавни граници и държавни образувания. Като български патриоти ние просто искаме нашата българска държава, тук на Балканите да стане истинска ГОРДА МАЙКА-РОДИНА, която да обедини както своя народ , така и всички самоосъзнаващи се като българи по света в един народ, една нация, независимо от пространствата и другите държавни образувания, в които те се реализират. Ние искаме ДА СВЪРЖЕМ ФРАГМЕНТИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ И ВОЛЯ В ЕДНА ГЛОБАЛНА МРЕЖА, чието ядро е Европейска България, самата обединена социално, духовно, морално.
            Три са главните посоки на нашата интеграция, на постигането на нашето Единство:
            ПЪРВО, ние трябва да преодолеем тук нашето разделение по етнически, религиозен и  социален признак. ВСИЧКИ РОДЕНИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ – БЪЛГАРИЯ СА НЕЙНИ ЧЕДА, тя е тяхната РОДИНА и всички са равни пред закона с равни права и отговорности.  Нашето единство се основава върху адекватни на дълбоките ни исторически традиции и дух,  и модернизирани в съответствие с водещите политически, икономически, социални  и културни идеи и образци в съвременна Европа и света, форми на управление и организация на политическия, стопанския  и културния ни живот. Ние трябва да издигнем ромите и другите малцинствени етноси и групи до нивото на исконния българо-европейски национално-културен модел. Това означава, че трябва не само да променим бита,  качеството на живот на всички онези групи  и слоеве на целия български народ, пребиваващи в мизерия до качеството на живот на развитите народи,  защото то е причината за “циганията”, но и да променим качеството на човека. В новата техногенна епоха ще успяват народите не с голямо население, а народите, които са постигнали високото качество на всеки свой гражданин - здраво и високообразовано население.
            В условията на интензивна миграция и променяне на основния етнически състав на населението на отделните страни ще бъде от особено, съдбовно значение, умението ни ДА ИНТЕГРИРАМЕ КЪМ СВОЯ КУЛТУРНО-НАЦИОНАЛЕН МОДЕЛ всички онези мигранти от Азия и Африка, които ще избират нашата Родина за свое пространство на живот в системата на Европейския съюз. Нашата толерантност ще се разгръща в различни посоки, но с нея ще нараства и нашата отговорност да приобщаваме чужденците към нашата национална европейска култура и ценности. Само активна образователна, културна, научна политика, изхождаща от увереността на българския принос в европейската цивилизация и силата на българския дух може да ни съхрани като народ  и нация в условията на нови етнически синтези.
            ВТОРО, ние ще работим за създаването на законовата и институционална система за културното и икономическо интегриране в глобална мрежа на всички българи по света, които емигрираха през изминалите десетилетия след Втората световна война и в годините на последната трансформация по политически и икономически причини.
            Ние ще работим за активна политика на културно и икономическо интегриране на всички българи, които в годините на Османското иго намериха спасение в другите страни на Балканите, Европа и целия свят, но запазиха своята културна идентичност. Ние ще изискваме от българското правителство да създава най-благоприятни условия за получаване на българско гражданство от тези наши сънародници и за свободен достъп до нашите университети на техните деца, желаещи да се обучават в България.
            С културни и икономически средства ние  ще стимулираме процеса на ВЪЗВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО САМОСЪЗНАНИЕ и име сред онези етноси и народи, които днес се наричат с друг етноним, но се стремят да се приобщат към Европейска България, запазила неизменно  името на тяхната Родина от древността до наши дни.
            Всичко това означава, че развивайки стратегически европейското и евроатлантическото направление в цялостната си политика, ние трябва да развиваме и укрепваме и ЕВРАЗИЙСКОТО НАПРАВЛЕНИЕ, – Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Турция, Близкия изток, Китай, Индия, Корея и Япония, като по този начин България, по силата на своята културно-историческа идентичност, оплодотворила с етнически субстрат и културна радиация пространствата от Памир, Евразийската степ до Източна и Югоизточна Европа, да бъде здраво звено между Европейския съюз и тези пространства. Водещ принцип на нашата външна политика трябва да бъде:”Когато придобиваме нови приятели ние не трябва да забравяме старите и верни приятели!”
            ТРЕТО, успехът на нашата културно-национална интеграция в глобалното пространство ще зависи преди всичко  и главно от характера и успеха на нашата многостранна социално-политическа, икономическа и духовно-културна интеграция в системата на Европейския съюз. Само когато се интегрира пълноценно в социално-икономическото, политическото, духовно-културното, информационно-комуникационното пространство и в системата на сигурност и единна външнополитическа дейност на ЕС,  България не само ще умножи многократно своята сила и присъствие в света, но и сама ще придаде на Съюза своята воля и енергия, допринасяйки за отстояването на ПОЗИЦИИТЕ МУ НА ГЛОБАЛЕН АКТЬОР.
            България трябва не само по Конституция да въплъщава принципите, законите  и ценностите на Европейския съюз, но  и на дело да утвърждава СОЦИАЛНОТО ПАЗАРНО СТОПАНСТВО И СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА. След люшканията от държавния тоталитарен социализъм към крайностите на неолиберализма през 90-те години на ХХ век и в началото на ХХІ век, довел до утвърждаване на един КРИМИНАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ,  България все по-уверено трябва да изгражда ИНСТИТУЦИОНАЛНАТА И ЗАКОНОВА РАМКА, в която да действа УНИВЕРСАЛНИЯ КОНКУРЕНТЕН РЕД на свободните икономически субекти  и организациите и институциите на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО. В тази среда държавата трябва да поеме своите функции на АРБИТЪР И СТРАТЕГИЧЕСКИ  направляващ обществото субект.  В битката за висока ефективност на всички обществени дейности и хармония между тях  трябва непрекъснато да се осъществяват синтезите на принципите на левия  и десен център, на социалдемократизма и либерализма.
            Изхождайки от своите дълбоки демократични традиции, обогатени с великите принципи на свободата, солидарността, социалната справедливост и субсидиарността  от модерната  и най-нова политическа  и културна история на Европа, България може и следва да придаде импулс в развитието на представителната либерална демокрация като УЧАСТВАЩА ДЕМОКРАЦИЯ.
            Днес, в дните на ноември 2014 г., когато един след друг отново се стоварват проблемите на нашето общество, резултат от следваната досега политика, ние внасяме в Дневния ред на обществото нашето виждане за политиката, която трябва да води България през следващите години и десетилетия, за да реализира вековния идеал на поколения велики българи  да бъде свободна, силна, просперираща с благоденствието на своя народ държава  и заявяваме своята готовност да поемем реализирането на тази политика. НИЕ ЗНАЕМ И МОЖЕМ , НО ЗА ДА УСПЕЕМ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА УБЕДИМ НАРОДА СИ ДА НИ ПОДКРЕПИ.
            Защото само обединила във всяко отношение своите синове и дъщери, тук  на Балканите  и навсякъде по света, където има българи, съпричастни не само към нейното минало, но и преди всичко към нейното настояще и бъдеще, избрала верните, европейски  посоки на своята културна, икономическа и социално-политическа интеграция в условията на динамичната глобализация и регионализация на човечеството, отстояваща своите национални интереси и достойнство, България може да устои на опасностите и изпитанията в настъпилото трето хилядолетие и ДА ПРЕБЪДЕ ВО ВЕКИ ВЕКОВ!
            СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ НА БЪЛГАРИЯ, БЪДЕТЕ ДОСТОЙНИ ЗА НАШАТА РОДИНА, НО ЗА ДА БЪДЕ ТЯ ДОСТОЙНА ЗА НАС, ЗА НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ  НЕКА ОБЕДИНИМ НАШИТЕ СИЛИ И УТВЪРДИМ НЕЙНОТО ВЕЛИКО  БЪДЕЩЕ НА СВОБОДНА И ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА!


Инициативен съвет на  НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ “ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”

Ноември 2014 г.  София

Няма коментари:

Публикуване на коментар