Търсене в този блог

неделя, 1 март 2015 г.

КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СЪБУДИ? ИМА ЛИ ДНЕС В НЕЯ ПАСИОНАРИИ?


         Това е един от главните въпроси, които си поставям често през последните години, когато наблюдавам тоталното срутване на държавните ни устои и несравнимото деградиране на материалната ни и на голяма маса от народа ни на духовната му култура. Дълбоката апатия и инерция ,сриването на фундаментални ценности в големи групи население са поразителни. Да, ние сме били и по-бедни в определени епохи и с по-масово необразовано население за 136-те години  от Освобождението ни от варварското робство, задържало развитието ни със столетия в сравнение с другите европейски народи. Но както в началото на раждането на Третата Българска държава, така и в определени етапи след погроми ние сме имали пасионарни личности, които са имали разума и волята да поведат народа ни  и да му върнат надеждата и вярата, че той може повече, че той  е достоен народ, който има способности и сили, има “дар Божи” да прави чудеса и той ги е правил. 
         Но кои са пасионарните личности в историята, кои са пасионариите? Това не са просто “героите” в тривиалния смисъл на тази дума, това са особената порода личности, които издигат велика идея и дават тласък на движението на най-решителните, на ония, които приемат тази идея да тръгнат и да правят промяната ,да правят чудеса. Най-блестящо за ролята на пасионариите писа гениалният руски философ на историята, етнолог и културолог, последният от великата фаланга на евразийците  и син на великата Анна Ахматова ( наследница на волжки българи) Лев Н. Гумильов.
За Л. Гумильов пасионариите са личности, които са заредени с могъща духовна енергия и водени от велика идея са готови на саможертва в името на победата на техния етнос, на техния народ и държава. Тези личности са своеобразни светкавици, мълнии в мрака на едно  сиво и безлично съществуване на човешките особи от определен етнос, народ, нация. Те са великите начинатели на ново историческо дело, на епоха в историята на своя народ, на своя регион, на човечеството. Такава личност за Л. Гумильов е Темучин ( Чингисхан – хан на всички ханове), който в 1221 г. обединява разпръснатите в суровата  степ десетки монголски племена, пребиваващи в родово-общинни и полуфеодални структури и  хвърля конните армии на тези всичко около 500 000 души в могъщ подем, който като ураган помита хилядолетните империи на Китай, Индия, Персия и  враждуващите помежду си княжества на Киевска и останалата Русь, да стигне до Египет и до централна Европа, образувайки по такъв начин най-голямата сухопътна империя с 34 млн кв. клм площ и с над 125 млн население. Такъв пасионарий е Мартин Лутер – Витенбергския  свещеник, който не се уплаши, че ще  го последва съдбата на Сованарола и Ян Хус и  хвърляйки  предизвикателството към папата и Римо-католическата църква положи началото на една от истинските духовни революции на Европа и света, подготвила раждането на капитализма. Такива пасионарии бяха Христофор Колумб, Васко да Гама, Фернандо Магелан, които не се уплашиха от безбрежния океан и поведоха флотилиите от малките си корабчета, за да открият нови земи (“Новият свят” – Америка), нови пътища към  “Стария свят” – Индия и Китай, да обиколят Земята. Такъв пасионарий е Оливър Кромуел, който не се уплаши да тръгне с войските на Парламента срещу краля и да проведе Английската буржоазна революция ( 1642-1652гг); такива бяха бащите на Американската нация ( Дж. Вашингтон, Б. Франклин, Т. Джеферсън, Т. Пейн, А. Хамилтън и др); такива бяха монтанярите (Ж.Марат, М. Робеспиер, А. Сент Жюст и др.), които доведоха до край Великата френска революция. Такива в съвременна  Европа бяха генерал Шарл  дьо Гол, К. Аденауер, Жан Моне, Робер Шуман ,които зададоха идеята и началото на нова обединена Европа.
Като не забравяме, а помним непрекъснато великите си основатели и върхове на Първата Българска държава – Аспарух, Тервел, Крум, Борис І и Симеон Велики ние виждаме, че раждането на съвременна България из мрака на петвековното варварско робство  е белязано от титаничните пасионарни фигури на Г. Раковски, на В. Левски, Хр. Ботев, Г. Бенковски и  цялата плеяда на апостолите от Април 1876,  от героите на Шипка август 1877, от героите при Бунар Хисар(1912г.), Одрин 1913г., при Дойран и Галичица ( 1915-1918гг). от фигурите  на Ст. Сатмболов, Ал. Стамболийски, които заплатиха с живота си за дързостта да водят една политика в името на българския народ, на България. Посочвам само някои от най-ярките имена, но никой пасионарий не  е могъл да придаде тласък на едно движение, на едно държавно строителство, воден от велика идея, ако не е имал своите последователи, своите другари и съмишленици, които като него са били готови, по думите на Апостола на свободата – В. Левски “да положат главите си на кладата пред олтара на свободата”.
Но има ли днес в България пасионарии? Има ли знаещи и волеви личности, които да извадят народа ни от летаргията на четвървековното падане в пропастта на бедността, безкултурността, безнадеждността, в които го вкараха невежи, а някои и полуграмотни, с тъмно минало, но за сметка на това алчни и продажни политици, които го движат по спиралата все по-надолу? Има ли личности, които смело да заявят, че в тази сложна и заредена с глобални рискове и опасности епоха знаят и могат да посочат пътя за “Изхода”, така както преди 2500 г. това прави Моисей, извеждайки еврейските племена от египетския плен? Няма съмнение, че за знаещите и мислещите българи  идеята, която ще  изведе народа ни от това състояние , от нерадостното му  битие на последен в ЕС  е идеята за неговото Единство. Само когато е бил единен народът ни е правил чудеса ( вижте епохите на Аспарух, Тервел, Крум, Симеон Велики)  и като юмрук се е стоварвал върху превъзхождащ го противник и го е побеждавал или пък  е осъществявал подем в материалната си и духовната си култура, като е изпреварвал други народи по-рано тръгнали към свободно държавно строителство. И обратното, винаги, когато е бил разединен на отделни групи, слоеве, региони и дори държави (седем български държави, враждуващи помежду си заварват османските турци, когато завладяват от 1356 до 1396 г. България!) той е губел, изпадал в беди, зависимости  и робства. 
Но в днешната модерна епоха не е достатъчно само да се обяви някакво единство на всички българи не само тук в държавата България, но и навсякъде по света. Да се свържат в едно фрагментите на българския дух и воля е необходимо да издигнем като водещи принципи свободата, социалната справелдливост,  равенството пред законите и отговорностите на  всички родени на тази земя и носещи самосъзнанието на българи. Това означава всички наши различия като представители на различни етноси, изповядващи различни религии, с различно образование и имуществен статус да бъдат преодоляни от разбирането ни, че ние преди всичко сме деца и граждани на България и за да бъде тя достойна за нас ние трябва да бъдем достойни за нея. Ние трябва да заслужим щастието да сме представители на един древен народ, бил важен фактор в ставането на славянската православна цивилизация и обогатил европейската култура и цивилизация със своите високи  постижения на духа.  Тук няма място за заигравания с етническа карта, изнудвания, ксенофобски настроения и дерибейства от страна на отделни политически партии. Но тук не трябва нито за момент да има място и за васални нагласи, лакейство и унижения от страна на различни политически представители към различни представители на титулуващи се “велики нации”, вчерашни или днешни хегемони на света.  Само когато следване тези свещени за един свободен и горд народ принципи ние  ще можем да говорим за Единна България  и само такава Единна България може да има бъдеще в тази глобална епоха на толкова възможности, но и на толкова опасности!
Но дотогава  въпросът:”Кога ще се събуди България и има ли в нея  днес пасионарии?”ще звучи с нестихваща сила в съзнанието на будните синове и дъщери на България и ще поражда нетърпима болка и срам за днешните ни реалии...

Проф. дфн., дпн. Петко Ганчев –посланик, Председател на геополитически центр Евразия

21.12.2014 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар